Modul în care elefanții din pădure depind de apă, oameni și personalitatea lor

Modul în care elefanții din pădure depind de apă, oameni și personalitatea lor

Credit: Unsplash / CC0 Public Domain

Elefanții africani cutreieră pădurile tropicale din Africa de Vest și Centrală, unde se hrănesc în principal cu fructe. Ei creează păduri prin împrăștierea fructelor și semințelor, răsfoind și dezvoltând o varietate de metode.

Dar pentru că este dificil să ținem evidența faunei sălbatice din jungla densă, se știe puțin despre mișcarea elefanților africani aici. Acest lucru este deranjant, deoarece uciderea elefanților în pădure pentru fildeșul și fragmentarea lor a redus populația în ultimele două decenii. Numărul lor a scăzut de la 700.000 la 150.000.

În plus, schimbările climatice pot reduce disponibilitatea fructelor în sălbăticie, ceea ce ar putea duce la foamea de elefanți.

Cunoașterea modului în care se mișcă ne poate ajuta să le protejăm eficient.

Gabon, are 50% din fauna sălbatică rămasă în Africa. În 2017, Agenția Parcurilor din Gabon a lansat un program de control GPS pentru a înțelege mișcarea elefanților de pădure și pentru a îmbunătăți gestionarea elefanților.

Am susținut programul de braconaj a elefanților de la Agenția Parcurilor din Gabon, oferind consiliere științifică privind instruirea, analiza datelor și rapoartele de călătorie.

În șase ocazii în patru ani, dr. Pete Morkel și echipa sa de la Gabon Parks Agency au instalat imagini prin satelit pe peste 96 de elefanți sălbatici. Aceasta a avut loc în șapte arii protejate.

Am folosit acest grup de colți de elefant din junglă – cel mai mare care a fost recoltat vreodată – pentru a descoperi secretele comportamentului elefanților.

Mai exact, am pus întrebări: în ce măsură comportamentele – cum ar fi sexul, locația geografică și evenimentele sociale – determină distanța pe care o parcurg, dimensiunea, comportamentul lor de cercetare și activitățile lor zilnice.

Am descoperit că ambii acești factori afectează comportamentul elefanților. De asemenea, am constatat că elefantul în sine se mișcă diferit. Asta ne-a spus că era foarte uman.

Această conștientizare poate oferi o perspectivă asupra modului în care elefanții pot gestiona mai bine populațiile umane și pot reduce conflictele cu oamenii, în special vânătoarea de elefanți și elefanți.

Plimbători de elefanți

Am descoperit că, în medie, elefanții călătoresc aproximativ 2.500 de mile[2.500 de km]pe an.

În ceea ce privește aspectul intern, sexul a fost catalizatorul mișcării elefantului.

Bărbații au adesea case mai mari și sunt puțin mai ocupați noaptea decât femeile. De asemenea, a petrecut puțin timp pe traseele de explorare, acestea sunt călătorii lungi și constante către un loc nou.

Disponibilitatea alimentelor nu părea să afecteze sistemul de transport. Este posibil ca pădurea tropicală să fi oferit suficientă hrană pentru elefanți. Cu toate acestea, am bănuit că creșterea plantelor noastre a fost prea severă și nu a indicat disponibilitatea nutrienților esențiali, cum ar fi fructele și coaja.

Apa era un element esențial în mișcarea elefantului. Elefanții de pădure, cum ar fi elefanții de savană, pot pierde până la 10% din apa din corp într-o zi fierbinte. Am descoperit că elefanții de pădure nu se îndepărtează departe de sursele de apă, cum ar fi râurile. Când ploua puternic, elefanții mergeau pe distanțe lungi și mergeau direct și precis.

Elefanții și-au schimbat și comportamentul ca răspuns la comportamentul uman. În zonele în care majoritatea oamenilor au fost deranjați, elefanții rătăceau mai puțin, locuiau în case mai mici, trăiau mai puțin în timpul zilei și prezentau mai puține mișcări de explorare. La fel ca animalele din întreaga lume, elefanții își scurtează raza de acțiune pentru a evita habitatele create de om.

Deși conducătorii de mediu și oameni au raportat diferențe în comportamentul elefanților, diferențele semnificative au fost explicate prin cunoștințele despre elefant.

O analiză ulterioară, am constatat că personalitatea elefantului variază de la „șomer” la „investigator”. Am identificat diferențe în relațiile dintre sistemele comportamentale, în conformitate cu conceptul de „sindroame comportamentale”. Cu alte cuvinte, un elefant care a cutreierat luna timp de o lună are și o suprafață mai mare și prezintă un comportament de cercetare.

Unii elefanți de pădure le plăcea să exploreze, iar unora preferau să se stabilească pentru o vreme. Și în aceasta, a existat o mare diferență pentru toată lumea.

Îngrijirea elefanților de pădure

Studiul nostru oferă răspunsuri la gestionarea elefanților, precum și ilustrează complexitatea.

De exemplu, proiectarea ariilor protejate și a coridoarelor de locuit ar trebui să recunoască faptul că elefanții pot fi reticenți în a folosi zonele îndepărtate departe de sursele permanente de apă sau numai în timpul sezonului ploios.

Nu este surprinzător că habitatul elefantului trebuie protejat de invadarea umană, deși investigarea suplimentară a tipurilor de activități umane care au un efect profund asupra elefanților este esențială.

Diversitatea în comportamentul elefanților – personalitatea lor – poate interfera cu dezvoltarea apărării dacă elefanții răspund în moduri diferite la îngrijirea lor.

Încă o dată, se subliniază necesitatea de a păstra toate aceste tipuri, inteligente și complexe.


Mirosul elefantului poate ajuta foarte mult la protejarea elefantului


Furnizat de The Conversation

Acest articol a fost retipărit din The Conversation sub auspiciile Creative Commons. Citiți primul articol.Negociere

Menționați: Cum se mișcă elefanții sălbatici cu apă, oameni și ființe umane (2021, 24 iunie) accesat pe 27 decembrie 2021 de la https://phys.org/news/2021-06-forest-elephants-humans-personality.html

Acest document este protejat prin drepturi de autor. Cu excepția corectitudinii în scopul cercetării sau investigației personale, nicio secțiune nu poate fi furnizată fără permisiunea scrisă. Următoarele informații sunt furnizate doar în scop informativ.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *